Print

Mestre Camisa

José Tadeu Carneiro Cardoso


Ο Mestre Camisa γεννήθηκε στο εσωτερικό της πολιτείας της Bahia, στα βορειοανατολικά της Βραζιλίας. Άρχισε να εξασκεί και να μελετά την Capoeira στην ηλικία των επτά. Διδάχθηκε από τον μεγαλύτερο αδερφό του, τον Camisa Roxa, μαθητή του Mestre Bimba. Αρκετά χρόνια αργότερα ο Camisa μετακόμισε το Σαλβαδόρ για να συνεχίσει τις σπουδές του και ο ίδιος έγινε μέλος της Ακαδημίας του Mestre Bimba.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Mestre Camisa σχεδίαζε πάνω στις τεχνικές του Mestre Bimba για να αναπτύξει το δικό του στυλ προσθέτοντας τη μοναδική τεχνική και μεθοδολογία του η οποία βελτίωσε την πολεμική τέχνη της Capoeira και τοποθέτησε τον Mestre Camisa ως ηγέτη της Capoeira στον κόσμο. Από τη στιγμή που δεν έχει μεγάλη μάζα το σώμα του, ο Mestre Camisa ανέπτυξε μία τεχνική για να εξουδετερώνει τον αντίπαλο με ξεγλιστρήματα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των κινήσεων, των επιθέσεων και των κλωτσιών. Αυτή η τεχνική του επιτρέπει να αντιμετωπίσει κάποιον πιο σωματώδη αντίπαλο υπό ίσες συνθήκες.

Το 1988 ίδρυσε την ABADÁ-Capoeira (Associação Brasileira de Apoio e Desenvolvimento da Arte-Capoeira –Βραζιλιάνικη Ένωση για την Υποστήριξη και την Ανάπτυξη της Τέχνης της Capoeira).

Ο Mestre Camisa μελετάει συνεχώς την Capoeira και βελτιώνει το στυλ του. Διδάσκει σε εργαστήρια και σεμινάρια και παρίσταται σε batizados στη Βραζιλία και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέσα από την ABADÁ-Capoeira, ο Mestre Camisa ορίζει τη νέα μοντέρνα γλώσσα της Capoeira η οποία ψάχνει τον σεβασμό και διατηρεί τις παραδόσεις και τα θεμέλια της Capoeira και ακολουθεί την εξέλιξη της ανά τον κόσμο ενώ ταυτόχρονα μελετά όλες τις πλευρές της Capoeira: σαν πολεμική τέχνη, σαν παιχνίδι, σαν πηγή ρυθμών και τραγουδιών και σαν αυθόρμητη μορφή τέχνης και περαιτέρω. 

Grão-Mestre Camisa Roxa

Edvaldo Canreiro e Silva

 

Ο Mestre Camisa Roxa θεωρείτο ο καλύτερος μαθητής του Mestre Bimba. Το επίσημο συμβούλιο των Mestres του έδωσε τον τίτλο ζωής «Grão-Mestre» από την Abadá Capoeira. Αυτός ο τίτλος υποδηλώνει ότι είναι ο πιο υψηλόβαθμος οδηγός και σύμβουλος της Abadá Capoeira παγκοσμίως. Αυτός είναι ο capoeirista που συνέβαλε τα μέγιστα στη διάδοση της capoeira σε ολόκληρο τον κόσμο, παρουσιάζοντας την ως μια Βραζιλιάνικη μορφή τέχνης και πολιτισμού σε περισσότερες από 50 χώρες.
Ο Camia Roxa γεννήθηκε το 1944 στο αγρόκτημα Estiva, στην πολιτεία της Bahia. Άρχισε να εξασκεί την Capoeira, για πλάκα, στην ηλικία των 10 και αργότερα τον ακολούθησαν όλα του τα αδέρφια.  Τη δεκαετία του ’60 πήγε στο Σαλβαδόρ να σπουδάσει στο λύκειο. Τότε ξεκίνησε να προπονείται με την Capoeira στην Ακαδημία του Mestre Bimba απ’ όπου αποφοίτησε και θεωρείτο ο καλύτερος μαθητής του.
Το παρατσούκλι του Grão Mestre προέρχεται από το γεγονός ότι φορούσε πάντα ένα μοβ πουκάμισο (camisa roxa), το οποίο πραγματικά του άρεσε, στις rodas που παρευρισκόταν στην Bahia. Επίσης του άρεσε να παίζει στις παραδοσιακές rodas στην ακαδημία του Mestre Pastinha και στην ακαδημία των Mestres Waldemar και Traíra, στην οδό Pero Vaz, όπου τον σέβονταν πολύ για τις γνώσεις του πάνω στα θεμέλια της Capoeira και για την επαγγελματική του διαγωγή.
Ο Camisa Roxa αντιμετωπίζει την Capoeira ως ένα ενιαίο σύνολο, εναρμονίζοντας τη Regional με την Angola. «Στην πραγματικότητα, πολύ λίγοι άνθρωποι κατάλαβαν τις πραγματικές προθέσεις του Mestre Bimba», είπε ο Grão Mestre. «Ήθελε μια ψηλή Capoeira αρχικά με τη μέθοδο του, αλλά με τον χρόνο, κάθε άτομο θα μάθαινε πώς να παίζει χαμηλά», κατέληξε.
Ο Camisa Roxa συντονίζει την Abadá Capoeira στην Ευρώπη, οργανώνοντας τακτικά εργαστήρια για εκπαιδευτές και δασκάλους στην περιοχή. Είναι επίσης ο οργανωτής της Ανοιξιάτικης Συνάντησης Capoeira (Spring Capoeira Encounter) στην Ευρώπη και των Ευρωπαϊκών Παιχνιδιών Abadá Capoeira (Abadá Capoeira European Games). Αυτά τα γεγονότα στοχεύουν στην ολοκλήρωση και την ενημέρωση των capoeiristas στην Ευρώπη, μέσα από θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα με τη βοήθεια καλεσμένων Mestres από τη Βραζιλία.
Σήμερα ο Grão Mestre αφιερώνει πολύ από τον χρόνο του στην μελέτη της Capoeira, κυνηγώντας πάντα νέους δρόμους και τρόπους για να κάνει την Capoeira πιο ορατή σε ολόκληρο τον κόσμο. Για αυτό, στη Βραζιλία, θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη ομόνοια ανάμεσα στα διαφορετικά γκρουπ ώστε να είναι δυνατή η καλύτερη οργάνωση δραστηριοτήτων και μαθημάτων. «Ίσως μια πιο πειθαρχημένη Capoeira και περισσότερη ενότητα ανάμεσα στους αρχηγούς να παράγει μια πιο επαγγελματική και υπεύθυνη Capoeira». Ο Camisa Roxa λέει ότι όταν μεταδίδει την εμπειρία του, προσπαθεί να ξεπληρώσει όλα τα υπέροχα πράγματα που του έδωσε η capoeira.

 

 

Mestre Cobra

Antonio Marcelo Rodrigues Trinade

Mestre Cobra ασχολείται με την Capoeira από το 1981. Επί του παρόντος, κατοικεί και διδάσκει στο Ρίο ντε Τζανέιρο και συντονίζει τις δραστηριότητες της Abadá Capoeira στη Νότια Περιφέρεια. Ο Antonio Marcelo Rodrigues Trinade γεννήθηκε στο Amparo, μία πόλη κοντά στο Σάο Πάολο στις 18 Νοεμβρίου 1963. Ο Mestre Cobra άρχισε να ταξιδεύει και να διδάσκει σε εργαστήρια και σεμινάρια σε ολόκληρο τον κόσμο και το 1993, παρέλαβε το κόκκινο κορδόνι του Mestrando της Abadá Capoeira. Το 2005, ο Cobra αναγνωρίστηκε ως Mestre της Abadá Capoeira. Ο Mestre Cobra έχει διδάξει Capoeira σε εκατοντάδες μαθητές. Στις μέρες μας, αποτελεί μια θεμελιώδη προσωπικότητα της Abadá Capoeira.

 

Mestre Morcego


   Rogério Francisco da Silva

    Ξεκίνησε την Capoeira το  1981. Έγινε Mestrando το 1995 και Mestre το 2011.
    Τώρα ζει και διδάσκει στο Rio de Janeiro.

Mestre Charm


Jorge Gomes Martins

Ξεκίνησε την Capoeira το 1976. Έγινε Mestrando το 1997 και Mestre το 2011.

Τώρα ζει και διδάσκει στη Goiânia.

Mestre Canguru


Waldec Velasco Cota.
Ξεκίνησε την Capoeira το 1980. Έγινε Mestrando το 2000 και Mestre το 2013.
Τώρα ζει και διδάσκει στο Rio de Janeiro.

Mestra Edna Lima


Edna Lima.

Ξεκίνησε την Capoeira το 1975. Έγινε Mestranda το 1997 και Mestre το2013.
Τώρα ζει και διδάσκει στη New York City.

Mestra Márcia Cigarra


Márcia Treidler.

Ξεκίνησε την Capoeira το 1982. Έγινε Mestranda το 1997 και Mestre το 2013.
Τώρα ζει και διδάσκει στο San Francisco.